Šauliška dvasia

oooLapkričio 15 d. Kulių gimnazijos Šaulių būrelio nariai vyko susipažinti su Tauragės kraštu. Žinojome, kad čia 20161115_114922puoselėjamos „šauliškos“ tradicijos, gyvena aktyvūs ir jau ne pirmą šaulių dinastiją skaičiuojantys žmonės.
oooPirimiausia apsilankėme į baldų fabriką „Alantas“, kurio vadovas Juozas Kniukšta kilęs iš Plungė krašto. Darbas „Alanto“ cechuose virte verda. Tiek baldų gamyba, tiek pats darbo organizavimas sudėtingas procesas – sudėtingos stakles, prie brėžinių ir baldų detalių palinkę specialistais. Žavėjomės jau pagamintais ir surinktais baldais. Jie, atlaikę griežtą kokybės patikrą, pakuojami ir laukia kelionės į užsienio šalis ir įvairius Lietuvos kampeliuose.
ooo„Alanto“ savininkas Juozas Kniukšta ir Tauragės šaulių kuopos vadas Sigitas Ozgirdas atlydėjo mus į kitą kelionės tikslą – „Tauragės kovų ir kančios istorijos muziejų“. Jis įrengtas pastate, kur sovietmečiu buvo NKVD būstinė ir karceris. Čia susipažinome su partizanų gyvenimu. Pamatėme moderniai įrengtą bunkerį, autentiškus partizanų ir tremtinių daiktus. Įspūdį padarė tardymo kambarys. Jame drąsiausi galėjo išbandyti ir patį tardymo baisumą.
oooPadėkoję ir pasirašę muziejaus atsiliepimų knygoje patraukėme į trečią objektą – Martyno Mažvydo progimnazijoje įrengtą šaudyklą. Tikslas – šaudymo pratybos. Tauragės šaulių kuopos vadas parodė ir papasakojo apie penkių rūšių kovinius ginklus, vedė šaudymo pratybas iš kovinio šautuvo su optiniu taikikliu ir pistoleto. Tikro ginklo pajautimas, šūvio garsas, jaudulys skubant prie taikinio įsiminė ilgam. Ne mažiau įdomu buvo ir kitoje šaudykloje. Čia praktikavomės lazeriniais ginklais.
oooParsivežėme į savo Kulių gimnaziją ne tik taikinius, mūsų taiklumo įrodymą, bet ir neišdildomus įspūdžius. Jausmas, kad šauliai, nesvarbu kur jie begyventų, vienas kitam yra „broliai“, o šauliškas devizas „Tėvynės labui“ turi realią gyvenimišką prasmę, neapleidžia ir šiandien.
                                Algimanta Vaitkutė, Plungės Kulių gimnazijos jaunoji šaulė, III g kl. 

20161115_10552720161115_105639