Roko Zubovo – M.K. Čiurlionio proanūkio viešnagė Kulių gimnazijoje

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „rokas zubovas“oooRugsėjo 15 d. popietę Kulių gimnazijoje viešėjo ir paskaitą – koncertą moksleiviams apie M. K. Čiurlionio kūrybą ir gyvenimą pravedė ypatingas svečias Rokas Zubovas.
oooRokas Zubovas: „Situacijose, kur visi žingsniuoja į vieną pusę, aš eisiu į kitą“. Ir ne todėl, kad prieš keletą metų su žmona Sonata nuėjo Šv. Jokūbo piligrimų kelią ar užpernai įkopė į beveik šešių tūkstančių metrų aukščio Čiurlionio viršūnę Pamyre. Pianistas, dėstytojas ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio namų direktorius Rokas Zubovas turbūt visą gyvenimą aistringai keliauja garsiųjų savo protėvių – Čiurlionių ir grafų Zubovų – keliais. Jis – M.K. Čiurlionio proanūkis bei grafų Zubovų palikuonis.
ooo
Ypatingą vietą pianisto repertuare užima prosenelio M. K. Čiurlionio kūrybinis palikimas. Garsindamas kompozitoriaus ir dailininko kūrybą, pianistas paruošė paskaitas – koncertus „Čiurlionio pasaulis” bei „Čiurlionis. Kelias į garsovaizdžius” ir jas atliko daugelio Amerikos miestų universitetuose bei muziejuose, Kanadoje, Lietuvoje, Prancūzijoje, Italijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Argentinoje, Urugvajuje, Rusijoje. 2005 metais pasirodė Roko Zubovo įgrota M. K. Čiurlionio kūrinių kompaktinė „Čiurlionis. Kūriniai fortepijonui 1896–1899“. Galiausiai pianistas pratęsė vokiečių kompozitoriaus Nikolauso Lahuseno darbą ir įrašė visus M.K. Čiurlionio kūrinius fortepijonui. 2011-aisiais metais jie buvo išleisti kartu su paties Roko Zubovo parašyta knygą „M.K. Čiurlionis. Kūriniai fortepijonui“ (6 CD) 100-ųjų kompozitoriaus mirties metinių proga.
oooGarsindamas savo prosenelį M.K. Čiurlionį, Rokas Zubovas iškilo ne tik kaip pianistas, bet ir kaip aktorius. 2013 metų vasarą kinuose pasirodė britų režisieriaus Robert Mullan pastatytas filmas „Laiškai Sofijai“, kur Zubovas atliko pagrindinį vaidmenį, įkūnydamas savo prosenelį. Filmo ištrauka

DSC_6808 DSC_6812 DSC_6814 DSC_6818