Kulių pradžios mokyklai – 100

34ooo2018 m. lapkričio 30 d. paminėtas garbingas Kulių pradžios mokyklos šimtmetis. Jubiliejus buvo puiki proga ne tik pajusti šventę, bet ir daugiau sužinoti apie savo mokyklą, tad skirtingos klasės buvo įtrauktos į įvairią veiklą, supažindinančią su mokyklos, o kartu ir Kulių, istorija.
oooPrasidėjus pirmai pamokai 1-3 klasių mokiniai patraukė į edukacinį renginį Kulių krašto muziejuje. Vaikai klausė istorikės, ilgametės Kulių vidurinės mokyklos direktorės Zuzanos Jankevičienės pasakojimo apie mokyklos kasdienybę prieš šimtą metų ir kiek vėliau. Buvo įdomu pamatyti, su kokiu apavu tada vaikai eidavo į mokyklą ir ką nešdavosi valgyti. Dar įdomiau sužinoti apie to vaikų žaidimus, mokymosi priemones ir netgi jas išbandyti. Juk ne kasdien šiuolaikinis pradinukas turi galimybę parašyti žąsies plunksna!..
ooo4-6 klasių mokiniai žinių pasisėmė ekskursijoje „Kulių mokyklos takais“. Daugeliui vaikų buvo naujiena, kad mokyklos pastatas ne visada stovėjo ten, kur kas rytą į pamokas einama dabar. Apžiūrėjus senąsias mokyklos vietas, taip pat laukė edukacinė veikla muziejuje.
oooMokiniai dalijosi įspūdžiais:
oooPasirodo, kad mes priklausėm Kretingos apskričiai ir buvom pirmoji mokykla Kretingos apskrityje. Prieš šimtą metų vaikai vasarą avėdavo klumpes, o žiemą nagines, ir turėjo iš medžio padarytus portfelius.(Roberta)
ooĖjome į dvi vietas, kur seniau buvo mokyklos, dabar jų nebėra, nes jos sudegė. Iškart po to ėjome į miestelio muziejų. Ten buvo padėtas stalas su rašalu ir plunksnomis. Vaikams leido pasirašyti savo vardą ir pavardę. (Skaistė)
oooVeiklos netrūko ir 7-8 klasių mokiniams. Jie plušėjo informacinių technologijų kabinete bei skaitykloje – skaitmeninėje laboratorijoje ,,Mokyklos istorijos labirintais“. Šįkart puikai derėjo informacinių technologijų panaudojimas ir istorijos pažinimas, mat mokiniams teko atsakyti į klausimus, susijusius su mokyklos bei miestelio istorija.

oooSVEIKINAME sėkmingiausiai įveikusius „labirintą“ – atsakiusius į daugiausia klausimų: Kamilę Stončiūtę (7 kl.), Gintarę Petrauskytę (7 kl.), Saulę Šlajutę (8 kl.) ir Moniką Šlimaitę (8 kl.)!
oooSkaitmeninės laboratorijos „Mokyklos istorijos labirintais“ užduotis ir atsakymus rasite čia: testo skaidrės, testo klausimai, testo atsakymai.
oooAktų salėje I – IV g klasių mokiniai buvo pakviesti į konferenciją „Kulių pradžios mokyklai – 100“ (Moderatorė – istorikė Zuzana Jankevičienė). Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėjo Kulių gimnazijos direktorius Leonas Pečkauskas. Pranešimus apie svarbiausius Kulių pradžios mokyklos momentus skaitė ir mokytojai, ir mokiniai. Mantas Valužis (III g) papasakojo apie švietimo ištakas Kuliuose, Gražvydas Zaleckis kartu su Mykolu Gargun (III g) pristatė Kulių mokyklos pastatų istoriją. Henrika Norkeliūnaitė (II g) papasakojo apie daraktorinę, o Živilė Matevičiūtė (IV g) – apie „Sielskos“ mokyklą. Ernestas Narkevičius (I g) kalbėjo apie buvusių mokyklos mokinių atsiminimus. Konferencijos dalyviai išgirdo ir apie istorines aplinkybes Kuliuose, apie tai, kuo ypatingas buvo Pradžios mokyklos ugdymo procesas, sužinojo, kokie buvo mokytojai ir ką veikdavo tėvų komiteto nariai.

oooŠventinę nuotaiką gimnazijoje vis dar primena proginis stendas, prie kurio prisidėjo visi besimokantieji. Čia, šalia senų mokyklos nuotraukų, išsirikiavo ir ikimokyklinukų, ir besiruošiančių atsisveikinti su gimnazija abiturientų simboliški piešiniai ir mintys, skirtos mokyklai. Džiugu, kad vienas populiariausių palinkėjimų mokyklai – išlikti dar 100 metų…
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooJaunųjų korespondentų būrelio nariai

ooooooooooooooooooooooooooooooooooŠventės akimirkos