„Pranešk, kol nevėlu“

 

Plungės savivaldybėje – socialinė pilietinė akcija „Pranešk, kol nevėlu“

kol ne vėluoooPlungės rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos komisija kartu su Plungės visuomenės sveikatos biuru bei Plungės rajono policijos komisariatu inicijuoja socialinę pilietinę akciją „Pranešk, kol nevėlu“ ir ragina rajono gyventojus anonimiškai pranešti apie jiems žinomą psichoaktyvių medžiagų vartojimo ar platinimo atvejį, įmetant lapelį su užrašyta informacija apie savo pastebėjimus ar įtarimus į specialias tam skirtas dėžutes, kurios pastatytos mokyklose, kultūros paskirties įstaigose ir didžiuosiuose prekybos centruose.
oooSausio 31 dieną Savivaldybėje buvo surengta spaudos konferencija, kurioje socialinės pilietinės akcijos idėją pristatė vicemeras Mindaugas Jurčius, Savivaldybės gydytoja Oresta Gerulskienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis ir Plungės visuomenės sveikatos biuro direktorė Daiva Zablockienė.
oooŠi akcija analogų Lietuvoje dar neturi, tačiau, jei idėja pasiteisins Plungės savivaldybėje, panašias socialines pilietines akcijas gali perimti ir kitos savivaldybės.
oooSumanymas prašyti visų neabejingų žmonių pagalbos Narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos nariams kilo pernai, po atvejo, kai pavartojęs narkotikų Plungės rajone mirė jaunas žmogus. Ligoninės priėmimo skyriaus medikai taip pat informavo, jog labai dažnai jiems tenka teikti pagalbą narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojusiems asmenims.
oooNarkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas prie gero nepriveda: sukelia apsinuodijimą, psichikos ir elgesio sutrikimų, turi įtakos užkrečiamųjų ligų plitimui, nusikalstamumo, traumų ir savižudybių skaičiaus didėjimui ir su tuo susijusiam mirtingumui.
oooŽmonių pasyvumas ir abejingumas tarsi sudaro sąlygas narkomanijai ir kitiems žalingiems įpročiams rajone plisti. Siekiant užkirsti tam kelią ir buvo sumanyta akcija „Pranešk, kol nevėlu“, kad pilietiški mūsų rajono gyventojai – tiek vaikai, tiek paaugliai, tiek ir suaugusieji – pasidalytų turima informacija ar įtarimais ir taip (anonimiškai) prisidėtų prie narkotikų platintojų identifikavimo.
oooDėžutės su užrašu „Pranešk, kol nevėlu“ stovės Plungėje veikiančiuose prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Mon“ ir „Norfa“, taip pat – Plungės kultūros centre, Plungės Mykolo Oginskio meno mokykloje, Plungės miesto ir vaikų bibliotekose.
oooDėžutės taip pat bus pastatytos Plungės technologijų ir verslo mokykloje, „Saulės“ gimnazijoje, Senamiesčio mokykloje, „Ryto“, Šateikių pagrindinėse mokyklose, Akademiko Adolfo Jucio ir „Babrungo“ progimnazijose, Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus  bei Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus, Platelių ir Kulių gimnazijose.
oooDėžučių turinys bus periodiškai patikrinamas. Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas. Rasti laiškeliai bus skaitomi, pranešimai, galintys padėti išsiaiškinti galimai nusikalstamas veikas, bus perduoti policijai.
oooMokyklose dirbančios Plungės visuomenės sveikatos biuro specialistės apie vykdomą akciją informuos visas mokyklų bendruomenes papildomai, žinia apie šią akciją bus paskleista ir per elektroninius dienynus.
oooPlungės rajono savivaldybės administracija ragina plungiškius nelikti abejingais ir pranešti apie galimas nelegalias veikas, nes tai – visos rajono bendruomenės reikalas ir tik kartu galime kurti saugesnę aplinką visiems Plungės rajono gyventojams ir svečiams.

Plungės rajono savivaldybės administracijos inf.