Žemaitiū žemie – žemaitiū kalba ėr daina

38oooAtsižvelgdamas į tai, kad šiemet minimos Žemaitijos vardo paminėjimo pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose 800-osios metinės, Seimas 2019 metus paskelbė Žemaitijos metais. Ta proga 2019 m. balandžio 15-19 d. Kulių gimnazijoje organizuotas projektas „Žemaitiū žemie – žemaitiū kalba ėr daina“.
oooDar iki paskelbtos datos gimnazijos mokiniai ir mokytojai, kaip ir dera žemaičiams, pamažu, bet užtikrintai ėmėsi ruoštis įvairioms projekto veikloms, kurios tęsėsi visą savaitę. Kurdami ir piešdami mokiniai bandė atskleisti žemaitiško žodžio ir šrifto dermę. Poetiškos mintys liejosi žemaitiškose fotonovelėse. Net tikslieji mokslai rado žemaitišką išraišką – buvo sukurti knygų skirtukai, kuriuose sugulė įvairios matematinės formulės, geometrinės figūros, duomenys apie Žemaitijos ežerus bei piliakalnius.
oooTuo metu pradinukai surengė parodėlę „Žemaičių tautinis kostiumas“, linksminosi dainuodami, skaitydami ir žaisdami žemaitiškai.
37oooBalandžio 17 d. žinias apie Žemaitiją pasitikrinome ir pagilinome pažintinėje – edukacinėje pamokoje „Kon aš žėnau apė Žemaitėjė?“. Atsakius į klausimus ir atlikus užduotis apie artimiausias vietoves, žemaičių tarmę ir papročius, laukė tęsinys – smagus pasibuvimas kartu su folkloro ansambliu „Vaisgamta“. Čia vaikai galėjo išbandyti senovinius buities įrankius, pasivaikščioti apsiavę klumpėmis, pažaisti liaudies žaidimų. Visus sužavėjo tarmiškai papasakota „nesumeluota“ istorija ir, žinoma, aidėjo skambios žemaitiškos dainos, kurias, pasak ansamblio vadovės Mirgos Gulbinskienės, žemaičiai ne dainuoja, o šaukia ir prišaukia.
06oooKitą dieną vėl džiugino svečiai. Pirmiausia laukė susitikimas su žurnalistu, rašytoju, kraštotyrininku Eugenijumi Bunka. Šio svečio pasakojimai visada prikausto ir mažųjų, ir vyresniųjų dėmesį. Žemaitiškomis dainomis džiugino ir mišrus ansamblis „Vivo“, kuriam vadovauja buvusi gimnazijos muzikos mokytoja Giedrutė Idzelienė.
oooBalandžio 19 d. vyresnieji 8-III g klasių mokiniai rinkosi į konferenciją „Žemaitija: istorija, kalba, gyvenimo būdas“, kur pristatė pačių ruoštus pranešimus. Išgirdome apie turtingą Žemaitijos istoriją bei kraštovaizdį, apie šio krašto amatus ir amatininkus. Susipažinome su žemaičių architektūros ir tautinių rūbų ypatumais. Nors dauguma esame žemaičiai, sužinojome apie žemaičių patarmių skirtumus – pasiklausėme skirtingos duonininkų, dūnininkų ir donininkų šnektos. Buvo įdomu išgirsti pasakojimą apie šio regiono kulinarinį paveldą, o gomurį pakuteno vaizdo įrašas apie tradicinio kastinio gamybą. Pamatėme įvairių Žemaitijos miestelių herbus, o pasižvalgyti po artimiausias vietoves kvietė pranešimas apie Plungės rajono lankytinas vietas. Paskutinis pranešimas tarsi pakvietė atsigręžti į save – buvo apžvelgti apklausos, kurioje dalyvavo dauguma gimnazijos mokinių, rezultatai. Paaiškėjo, kad dauguma apklaustųjų žemaičių tarmę moka gerai, tačiau nemažai yra ir tokių, kurie prisipažįsta žemaitiškai mokantys silpnai. Vis dėlto dauguma atsakė, kad žemaičių tarmę reikia išsaugoti ir vartoti kuo dažniau.
oooRenginių maratoną vainikavo smagi penktadienio popietė „Žemaitėšks pasidainiavėms ėr pasirokavėms“, kur dalyvavo 5-III g klasės ir neliko nepastebėtas nė vienas. Kiekviena klasė pasirodė scenoje su žemaitiška daina, o drąsiausieji pasakoriai dar tarmiškai paporino istorijų, anekdotų, liaudies išminties perliukų. Scenos jaudulį keitė draugiškas palaikymas, juokas ir šventinis šurmulys, o įdėtas darbas sulaukė apdovanojimų – įteiktos padėkos (diekavuonės) ir saldžios dovanos.
oooProjektas įrodė, kad esame tikri žemaičiai, mylime savo kraštą, mokame dirbti kartu ir džiaugtis vieni kitais.  Projekto akimirkos

Ačiū visiems prisidėjusiems.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos
Andžela Gramauskaitė ir Daiva Zaleckienė