„Su Vaižganto žodžiu ir dvasia“

2oooJuozas Tumas-Vaižgantas – viena ryškiausių XX a. pirmos pusės asmenybių, savo energija, optimizmu ir tolerancija pelnęs didžiulį populiarumą tiek tarp šviesuomenės, tiek tarp paprastų žmonių. Jo asmenybei pagerbti 2019-ieji paskelbti Vaižganto metais
ooooooApie šią šviesią asmenybę kalbėta spalio 8 d. Plungės rajono Kulių gimnazijoje vykusioje pažintinėje pamokoje, pavadintoje „Su Vaižganto žodžiu ir dvasia“. Pamoką pradėjo abi lietuvių kalbos mokytojos, Daiva Zaleckienė ir Andžela Gramauskaitė, pasveikindamos visus susirinkusiuosius, jiems primindamos, kad Juozas Tumas-Vaižgantas yra vienas ryškiausių tautinio atgimimo ir modernios kultūros reiškėjas, didelių meninių kūrinių kūrėjas. Mokytojos atskleidė įdomių faktų apie Vaižgantą, jo gyvenimą. Prie pranešimų prisidėjo 7-8 ir I-IVg. klasių mokinės: Vanesa Stuopelytė (7 kl.) Amanda Idzelytė (8 kl.), Greta Gedvilaitė (8 kl.), Viktorija Valauskaitė (IIg), Almantė Petkutė (III g). Jos papasakojo, kaip atrodė Juozas Tumas, kokios buvo jo charakterio savybės, kur gyveno, kokį augintinį turėjo, ką dirbo.
1oooPamokoje taip pat buvo skaitomi privatūs Vaižganto laiškai, kuriuos pristatė įvairių dalykų mokytojai. Laiškų ištraukos žiūrovams leido bent šiek tiek įsivaizduoti, koks buvo tas garsusis Vaižgantas, kaip plačiai mąstė ir kokį puikų humoro jausmą turėjo.
oooRenginiui einant į pabaigą buvo pristatyta vaižgantiškos dvasios kupina muzikinė – literatūrinė kompozicija „Mylėjau Lietuvą ir lietuvius“. Dainavo 8 klasės mokinės Ema ir Eva Norkutės, joms akomponavo Simona Bastytė (8 kl.). Mintis apie Vaižgantą skaitė Adomas Alčauskas (8 kl.), Rugilė Stasiulytė (8 kl.), Simona Bastytė (8 kl.), Simona Stuopelytė (I g), Saulė Šlajutė (I g), Ernestas Narkevičius (II g), Evelina Viršilaitė (II g), Deividas Ilginis (III g.), Livija Šiaudvirtaitė (IV g).
oooPamokos įtvirtinimui žiūrovai traukė lapelius ir skaitė pasižadėjimus Lietuvai – tokius pasižadėjimus, kuriuos Vaižgantas vykdė savo darbais. Vaižgantas mokėjo surasti, kas žmones jungia, o ne skiria, nes pačios svarbiausios vertybės – bendražmogiškos. Šioje edukacinėje pamokoje mus jungė paties Vaižgato žodis ir dvasia…
                                                                                                                                      Foto akimirkos

Jaunųjų korespondentų būrelis
Diana Suslova (III g), Rugilė Petkutė (III g)