Informacija dėl koronaviruso

Atkreipiame švietimo įstaigų ir jų steigėjų dėmesį į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas žmonėms, kurie neseniai grįžo iš šalių, kur nustatytas koronaviruso protrūkis, 14 dienų nuo išvykimo iš šių šalių dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

Rekomendacijos:
Dėl ugdymo proceso ir darbo organizavimo
Koronavisas ką daryti?
Kaip sumažinti pavojų?
Dėl rankų higienos
Kaip plauti rankas?

Informacija dėl koronaviruso nuoroda į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktą informaciją – https://www.smm.lt/web/lt/del-koronaviruso

Šalių sąrašas: Kinija, Šiaurės Italija (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.               

Prašome švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, o darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas.

Ar mokiniai, neseniai grįžę iš šalių, kur nustatytas koronaviruso protrūkis, gali lankyti mokyklą? Ar nekelia pavojaus aplinkiniams?
Vaikai, grįžę iš minėtų šalių arba turėję tiesioginį kontaktą su sergančiu koronavirusu asmeniu, turi 14 dienų likti namuose, jų tėvai – informuoti ugdymo įstaigos administraciją. Jei vaikas turi bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų (karščiavimas, kosulys, dusulys, apsunkintas kvėpavimas) jis taip pat turi neiti į mokyklą.

Kas prižiūrės vaikus, kurie nelankys mokyklos arba darželio ir 14 dienų stebės savo sveikatą?
Vaikus, kurie neseniai grįžo iš minėtų šalių ir neina į mokyklą ar darželį, gali prižiūrėti tėvai arba seneliai. Darbdavių prašoma suteikti galimybę dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei nepavyksta susitarti su darbdaviais, galima kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą. Kaip paaiškino šio centro specialistai, jeigu vaikas neserga, tačiau grįžo iš minėtų rizikos šalių, jį prižiūrinčiam asmeniui taip pat išduodamas nedarbingumo pažymėjimas. Norint pateikti informaciją apie save, reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (tel. 8 5 2124098, el.p. info@nvsc.lt).

Ar mokytojai, atostogavę šalyse, kuriose fiksuotas virusas, gali neimti nedarbingumo, o dirbti nuotoliniu būdu?
Sutarus su darbdaviu, mokykloje nustatyta tvarka. Įstaigos vadovas priima sprendimus dėl mokytojo pavadavimo pamokų metu.

Kokių profilaktikos priemonių turi laikytis ugdymo įstaigos bendruomenė, kad būtų išvengta viruso?
- Skatinti dažnai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu,
- Neliesti neplautomis rankomis akių, nosies ir burnos,
- Kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę,
- Užtikrinti, kad prie praustuvių visada būtų muilo ir vienkartinių rankšluosčių,
- Reguliariai vėdinti ir drėgnuoju būdu valyti klasių, koridorių paviršius,
- Vengti artimo sąlyčio su asmenimis, kurie kosti ar čiaudi,
- Statinti virtuvės darbuotojus laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius).

Ar švietimo įstaigos gali rengti renginius, šventes?
Užtikrinant galimą viruso plitimo prevenciją, rekomenduojame nerengti Šimtadienių ar kitų masinių renginių švietimo įstaigose, jei nėra ypatingos būtinybės.

Kaip elgtis dėl sporto renginių?
Rekomenduojame nesilankyti jokiuose dideliuose renginiuose. Ypač žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.