Netradicinė integruota pamoka Žemaitės memorialiniame muziejuje

naujassoooNetradicinė pamoka visad įdomu. Tad gražų saulėtą gegužės 4 d. rytą I g kl. mokiniai tradicines literatūros ir dailės pamokas mokykloje iškeitė į pamokas Žemaitės memorialiniame muziejuje.
oooAtvykusius į Bukantės dvarelį, mus maloniai pasitiko gidė Aušra Petrošienė. Susipažinome su žemaitiška sodyba, jos statiniais (pagrindine troba, tvartais, klėtimi), žemaičių buitimi ir papročiais. Įdomu visiems buvo iš arti pamatyti senovines audimo stakles, verpimo ratelį, kraičio skrynią, įvairius senovinius buities rakandus bei jau šimtą metų skaičiuojančias šventųjų skulptūras. Dvarelio svirne įrengta memorialinė Stanislovo Riaubos ekspozicija: čia išsamiai susipažinome su vienu iškiliausiu Žemaitijos liaudies meistru, unikalia jo kūryba.
oooAplankę pagrindinėje troboje įrengtą ekspoziciją, sužinojome daug įdomios informacijos apie Julijos-Beniuševičiūtės-Žymantienės, vėliau tapusios rašytoja Žemaite, vaikystę, šeimą, tvirtą, žemaitišką charakterį. Teko galimybė prisiliesti prie rašytojos išlikusių autentiškų daiktų – rūbų kabyklos, stalo ir komodos. Daugelį nustebino tai, kad Žemaitė savo kūrybinį kelią pradėjo tik sulaukusi 50 metų ir dar spėjo nuveikti didelius darbus: rūpinosi lietuvių kultūra, laivu, nuplaukusi į Ameriką, rinko lėšas nukentėjusiems nuo karo.
oooNa, o vėliau – turbūt laukiamiausia ekskursijos dalis – pamokos – edukaciniai užsiėmimai. Iš pradžių mokėmės žvakių liejimo meno. Gidės padedami, nusiliejome suvenyrinę bičių vaško žvakę, kuri namuose skleis ypatingą jaukumą ir medaus aromatą. Antroje pamokoje daugiau sužinojome apie naminį paukštį žąsį, kad jo plunksnos buvo naudojamos kaip rašymo priemonė. Žąsies plunksna dailyraščiu rašėme trumpą rašytojos Žemaitės kūrinio „Kaip Jonelis raides pažino“ ištrauką, prieš tai išklausę visą gidės skaitomą kūrinį. Rašymas žąsies plunksna daugumai tapo tikru iššūkiu.
oooGrįždami namo su moksleiviais padarėme išvadą, kad sodria žemaitiška tarme papasakota Žemaitės gyvenimo istorija, pristatytos žemaičių gyvenimo tradicijos padės geriau suprasti apsakymą „Marti“, o iš rašytojos galima pasimokyti gyvenimo džiaugsmo, veiklumo ir žemaitiško užsispyrimo įveikiant gyvenimo sunkumus bei siekiant tikslų. Pamokos foto akimirkos →
ooooooooooooooooooooooLietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andžela Gramauskaitė