Susitikimas su Nepriklausomybės Akto signatarais

 Dvasią stiprinantis susitikimas su Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signatarais

cof_vividoooKovo 11-oji džiugi valstybingumo šventė kiekvienam lietuviui. Artėjant šiai datai kasmet ieškoma būdų, kaip šią šventę ne tik švęsti, bet ir įprasminti.
oooŠiemet mūsų gimnazijos mokiniai turėjo galimybę pajusti Kovo 11-osios dvasią ir išgirsti apie to meto realijas iš tų žmonių, kurie lėmė anuomet lėmė visos šalies ateitį. Kovo 1 d. vyresniųjų klasių gimnazistai kartu su mokytojais Kazimieru Garasimavičiumi ir Jolanta Pieškuviene išvyko į susitikimą su Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signatarais Vilniuje, Lietuvos Respublikos Seimo Kovo 11-osios Akto salėje, kurioje 1990 m. buvo atkurta Lietuvos valstybės nepriklausomybė. Renginio pradžioje iš įvairių šalies mokyklų susirinkę mokiniai sulaukė Seimo Pirmininko prof. Viktoro Pranckiečio sveikinimo. Vėliau informatyvius ir įkvepiančius pranešimus pristatė Vytautas Landzbergis, Mečys Laurinkus, Vidmantas Žiemelis, Saulius Pečeliūnas, Birutė Valionytė, Aleksandras Algirdas Abišala, Egidijus Jarašiūnas. V. Landzbergis juokavo, kad jaunimas įpratęs Sąjūdžio istoriją sužinoti vienu išmaniojo įrenginio paspaudimu. Vis dėlto gyvi istorijos kūrime dalyvavusių žmonių pasakojimai gerokai praplėtė suvokimą apie Nepriklausomybės atkūrimą, Sąjūdžio veiklą, tautinę mokyklą, Lietuvos valstybės Konstitucijos parengimą priėmimą ir kitus įvykius bei jų reikšmę.
cof_vividoooRenginio pabaigoje visi įsiamžino bendrai nuotraukai, mokiniai buvo pavaišinti karšta arbata bei kibinais, tačiau pažintinė išvyka tuo nesibaigė – Kulių gimnazijos mokiniai patraukė į Signatarų namus. Mus pasitiko gidas, kuris aprodė nuotraukas, knygas, likusius raštus. Išgirdome dar negirdėtus faktus apie Joną Basanavičių, Stanislovą Narutavičių. Iš arčiau pamatėme Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto originalą. Dienos įspūdžius papildė apsilankymas Kaziuko mugėje.
oooIšvyka tapo įkvepiančia politologijos ir pilietiškumo pamoka. Dėkojame ją parėmusiam Viktorui Kononovui.
oooSusitikimo vaizdo įrašą galima rasti: https://www.youtube.com/watch?v=M5mV9eDrxDA