Savižudybių prevencijos dienai paminėti

 

IMG_1200ooo2021 metų savižudybių prevencijos tema „Vilties kūrimas veiksmais“ atspindi kolektyvinių veiksmų poreikį spręsti šią skubią visuomenės sveikatos problemą. Visi mes – šeimos nariai, draugai, bendradarbiai, bendruomenės nariai, pedagogai, religiniai lyderiai, sveikatos priežiūros specialistai, politiniai pareigūnai ir vyriausybės – galime imtis veiksmų, kad užkirstume kelią savižudybei.
oooPagrindinis šios minimos dienos (rugsėjo 10 d.) tikslas yra didinti informuotumą apie savižudybių prevenciją visame pasaulyje. Ta proga mokyklos visuomenės sveikatos specialistė pakvietė pakalbėti šia tema psichologę Karoliną Sragauskaitę ir Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro jaunimui palankių sveikatos paslaugų koordinatorę Martyną Vaičiukauskaitę.
ooo„Vis tik sužinoti, ar žmogus tikrai galvoja apie savižudybę galime tik tiesiai paklausę „Ar tu galvoji apie savižudybę?“. Toks žingsnis žmogui gali sukelti palengvėjimą – kažkas atkreipė dėmesį ir panoro atvirai pasikalbėti apie mano problemas, vadinasi aš vis dar rūpiu. Po pokalbio tolimesni žingsniai – išklausyti ir nukreipti profesionalios pagalbos…“ – toks betarpiškas paskaita – pokalbis vyko su 9 ir 7 klasės mokiniais. Užsiėmimų metu moksleiviai buvo supažindinami su sąvoka stresas, pristatoma kaip stresas veikia kiekvieną iš mūsų, kokius padarinius gali sukelti ilgalaikis stresas bei kaip su juo būtų galima kovoti. Praktinėje seminaro dalyje mokiniams buvo pristatomi ir praktiškai išbandomi metodai padedantys sumažinti jaučiamą stresą. Taip pat užsiėmimo metu buvo suteikta informacija apie Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure vykdomą jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (JPSPP) projektą bei teikiamas nemokamas psichologo ir koordinatoriaus konsultacijas Plungės rajono 14-29 metų amžiaus jaunimui. Dar buvo paminėta apie „Tu esi“ svetainę, skirtą savižudybės krizę išgyvenančiam (ar pagalbos artimajam ieškančiam) žmogui. Mokyklos visuomenės sveikatos specialistė paruošė stendą, kuriame mokiniai gali rasti informacijos apie požymius, rodančius, kad žmogus turi sunkumų, telefono numerius, kuriais galima kreiptis pagalbos, taip pat lankstinukus su aktualia informacija.
ooooooooooooooooooooooooooPlungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro
oooooooooooooooooooooooooooooooooovisuomenės sveikatos specialistė Irena Lapienė